Ne e mai ușor să ne referim la starea de fericire deplină pe care o avem acasă când toate sunt la locul lor, fizic și sufletește. Când încă eram în căutarea traducerii pentru „hygge” la noi, echipa LoveDeco spera ca viitorul cuvânt inventat „să sune ca un mieunat și să fie dulce ca gemul de nuci”. Ce zici, „biniște” e pe măsura năzuințelor? Îți inspiră intimitate, tihnă și recunoștință?
SPUNE-LE ȘI PRIETENILOR:BINIȘTE s.f. 1. Stare sufletească pozitivă, lipsită de zbucium, de frământări. „Nu făceam nimic și asta era tot ce era de făcut. Eram acasă și era biniște.”,
2. Calitatea unui moment sau a unui spațiu de a inspira o liniște aducătoare de bine, un calm binefăcător. Creat din Bine + Liniște. „Am intrat, am privit în jur, am zâmbit și m-am bucurat. Ce biniște e la noi acasă!”.
HYGGE s.f. Arta de a crea intimitate; ingredientul uitat din reţeta daneză a fericirii; o calitate a prezenței noastre și o trăire a comuniunii cu ceilalți. „Suntem toți acasă, bem ciocolată caldă și ne ascundem sub păturici de frigul de afară. Ce poate fi mai hygge de atât?”
Oricât am căutat, nu am găsit un cuvânt deja existent care să traducă în română tot ce înseamnă „hygge” pentru danezi. E cam cum avem noi „dor”. Așa că ne-am hotărât să îl inventăm. Bine, nu chiar noi.
Am apelat la doi scriitori creativi, cu experiență în crearea cuvintelor: Iulian Tănase și Iv cel Naiv. Fiecare dintre ei a venit cu două propuneri originale, iar alte două variante au venit de la utilizatorii noștri inventivi.
Surpriza face ca „biniște”, cuvântul cu cei mai mulți fani, să fie chiar unul dintre cele venite de la public.
Am reperat autoarea și e vorba despre Cristina Andrei, căreia îi rămânem recunoscători.
Un moment de biniște vine de la sine, dar ai cum să
îl ajuți făcând câteva lucruri.
Acordă atenție felului în care cade lumina pe obiecte la diferite ore, umbrelor pe care le lasă florile proaspete din vază, contrastelor care îți bucură ochiul, colțurilor pe care de obicei nu le bagi mult în seamă. Mergi la fereastră și privește cu multă curiozitate pe geam, ca și cum tocmai te-ai mutat.
Petrece timp acasă cu cei care te încarcă cu energie pozitivă și te lasă cu o impresie mai bună despre tine și lume. Care te biniștesc. Poate fi un membru al familiei, un prieten sau un animal de casă. Sau poți fi chiar tu, fără nimeni altcineva.
Mirosul de portocale proaspăt decojite, de ceai de iasomie turnat în cana preferată, prăjitura aproape gata de scos din cuptor, lumânarea care împrăștie parfum de mosc, hainele care pot fi luate de la uscat, săpunul cu cocos sau vinul fiert cu mirodenii. Tu știi care sunt mirosurile biniștitoare pentru tine.
Plimbă-ți mâna peste hainele de casă din materiale fine, naturale, și apasă-ți tălpile pe un covor pufos sau un parchet cald. Adâncește-te într-un fotoliu moale, învelește-te cu o pătură mare și moale și răsfoiește toate paginile cărții pe care de-abia o începi.
Adăpostește-te de vijelia de afară înăuntru, acolo unde se aud lăbuțe alergând pe podea, playlistul preferat pus pe repeat, ceainicul care ne cheamă că-i gata, vocile celor dragi care pălăvrăgesc nimicuri.
Pregătește ceva de drag, nu de nevoie – un desert care amintește de copilărie, mâncarea preferată a cuiva iubit, ceva bun cu fructe de sezon. Folosește un aparat de gătit pe care l-ai luat și îl folosești rar.
Folosește pentru tine farfuriile alea bune pentru invitați, atârnă toate luminițele cu o lună înainte de Crăciun, adu plante verzi acasă tot timpul anului, mergi după cadouri și cumpără-ți lucruri pentru tine, creează-ți propriile tradiții care te bucură, oprește notificările și începe o carte nouă.
Scapă de mobila care copleșește încăperea, dăruiește hainele care doar aglomerează dulapul, pune obiectele mici pe care nu le folosești la adăpost printre rafturi.
Pentru fiecare dintre noi, biniștea arată un pic altfel.
Pentru tine ce înseamnă?
Pentru că n-am vrut doar o traducere seacă, ci o adaptare locală care ține cont de ce ne e specific nouă, românilor, am întrebat oamenii cum văd ei un moment idilic acasă. În ce companie, cu ce activitate, în ce ambianță, cu ce haine… cu toate detaliile. Am primit aproape 10.000 de răspunsuri, iar tu poți citi concluziile care au dus la apariția cuvântului „biniște”.
VEZI CE AU SPUS ►